A svéd húsgombócok mindig is szuperfinomak voltak, és az Ikea tette őket népszerűvé. Ezzel a recepttel otthonod kényelmében is elkészítheted őket anélkül, hogy kalandot kellene csinálnod a boltba. És merem állítani, hogy még finomabbak is! Szuper egyszerű elkészíteni, meg fogsz lepődni, hogy nem készítetted el őket hamarabb. Szóval mire vársz még?!
Ezeknek a mennyei svéd finomságoknak a titka a szegfűbors és a szerecsendió egyedülálló fűszereiben rejlik. A mártásba pedig worcestershire szószt és dijoni mustárt teszel az ínycsiklandó ízekért. A kombináció ellenállhatatlanul a valaha volt legjobb húsgombócok!
Svéd húsgombóc: Hozzávalók
Itt van egy lista a hozzávalókról, de ne stresszelj, szuper egyszerű és teljesen megéri.
Darált marhahús: Normál darált marhahús
Kenyérmorzsa: Panko
Petrezselyem: Frissen apróra vágva
Fűszer és szerecsendió: Higgye el, ezek a fűszerek teszik egyedülállóan finommá.
Hagyma: Finomra vágva
Fokhagymapor: Ízt ad, anélkül, hogy nagy tömegű lenne.
Só és bors Ízlés szerint.
Tojás: A húsgombócok kötőanyaga.
Olívaolaj: A húsgombócok barnításához.
Vaj: Tökéletes ízt ad, miközben segíti a marhahús barnulását, a mártáshoz még többet ad hozzá.
Liszt: A sűrítőanyag.
Marhahúsleves: A szósz alapját képezi.
Tejszín: Ez hozza létre a krémes, bársonyos mártást.
Worcestershire szósz: Titkos összetevő, amely gazdag ízt biztosít.
Dijoni mustár: Fűszer
Elkészítés
Ezek gyorsan összejönnek, és összesen kb. 30 perc alatt elkészülnek, így a vacsora gyorsan elkészül.
Keverjük össze: Közepes méretű tálban keverjük össze a darált marhahúst, a pankót, a petrezselymet, az összes fűszert, a szerecsendiót, a hagymát, a fokhagymaport, a sót és a borsot és a tojást. Keverjük össze, amíg össze nem áll.
Tekerjük fel: Forgassa 12 nagy húsgombócba vagy 20 kis húsgombócba. Egy nagy serpenyőben melegítse fel az olívaolajat és 1 evőkanál vajat.
Pirítsuk meg: Adja hozzá a húsgombócokat, és folyamatosan forgatva süsse, amíg minden oldalukon barnára és átsül. Tegyük át egy tányérra, és fedjük le fóliával.
Szósz: Ugyanebben a serpenyőben adjon hozzá 4 evőkanál vajat és lisztet, majd keverje össze, amíg barnára pirul. Lassan keverje bele a marhahúslevest és a tejszínt. Adjuk hozzá a worcestershire-szószt és a mustárt, és forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik.
Pároljuk: Adja vissza a húsgombócokat a serpenyőbe, és párolja még 1-2 percig. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Tippek és variációk
Néhány ötlet, amit érdemes szem előtt tartani az ízlelőbimbókat csiklandozó vacsorához.
Hús: Ehhez a recepthez marhahús és sertéshús kombinációját is használhatja. A sertéshús használata extra zsírt ad hozzá, ami nedves, zsenge húsgombócot eredményez. Használhat darált pulykát, csirkét vagy húsok kombinációját is.
Fűszerek: A szerecsendió és a szegfűbors egyedülálló ebben a svéd ételben. Ne hagyja ki őket, ha igazán isteni ételt szeretne.
Túlkeverés: Vigyázzon, hogy ne keverje túl a húskeveréket, különben kemény lesz.
Nem szabad zsemlemorzsát használni: Ugyanazt az eredményt elérheti panade (kenyér és tej keverék) készítésével: Használjon két darab kenyeret, és dolgozza morzsává, adjon hozzá ¼ csésze tejet, hogy pépet kapjon. Adja hozzá a tojást, és keverje össze. Adja hozzá a húskeverékhez.
Párolja meg: A hagyma lágyabb, édesebb íze érdekében először párolja meg a hagymát.
Sütés: A húsgombócokat serpenyőben olajban és vajban barnítsa meg. Ezután szedje ki egy tepsibe, és 350 fokos sütőben süsse készre. Nem szabad, hogy rózsaszínű legyen.
Krém: A tejszín egy részét tejföllel is kiválthatjuk, hogy a mártás kellemesen csípős legyen.
Fagyasztás és tárolás
Az egyik legjobb dolog ebben a receptben az, hogy megduplázhatom, és lefagyaszthatok egy keveset egy másik étkezéshez.
Fagyassza le: A húsgombócok főzése után tegyük át egy sütőlapra. Ügyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz, különben összefagynak. Fagyassza 2-4 órán át a sütőlapon, majd tegye át egy légmentesen záródó edénybe vagy fagyasztózacskóba. Ezek akár 3 hónapig is elállnak. Felolvasztáshoz mikrohullámú sütőben, vagy hagyományos sütőben is elkészítheti. Én szeretem részben megfőzni őket a mikrohullámú sütőben, majd befejezni a mártásban való melegítést.
Ne fagyassza le a mártást: A tejtermékek, különösen a tejszínes mártás néha szétválhatnak felolvasztáskor, és szemcséssé válhatnak. Én ezt nem ajánlom. A gazdag mártást frissen készítse el, amikor tálalásra kész.
Fagyasztóból a serpenyőbe: Amíg átfőzzük, nyersen is lefagyaszthatjuk, és ugyanígy főzhetjük a serpenyőben. Az átfőzésük azonban tovább tart. Így a húsgombócok remekül megőrzik a formájukat. A fagyasztott jobban megmarad, mint a friss. Csak addig főzzük, amíg nem lesz rózsaszínű.
Összetevők
- 1 font darált marhahús
- 1/4 csésze panko kenyérmorzsa
- 1 evőkanál petrezselyem apróra vágva
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- ¼ csésze finomra vágott hagyma
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ⅛ teáskanál bors
- ½ teáskanál só
- 1 tojás
- 1 evőkanál olívaolaj
- 5 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 csésze marhahúsleves
- 1 csésze tejszín
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 1 teáskanál dijoni mustár
- só és bors ízlés szerint