Az IKEA nevű svéd bútoráruházba általában nem a kulináris élvezetékért térünk be. Vagy talán mégis? Bizony nem csak kiváló minőségű bútorok és lakberendezési kiegészítők vonzhatnak minket oda, hanem a svéd húsgolyók és a sokak által igencsak megkedvelt svéd mandulatorta is.
Mivel nem minden sarkon áll egy IKEA, jobb megoldásnak tűnhet, ha mi magunk otthonunk kényelmében ugyanúgy el tudjuk készíteni ezt a mennyei desszertet, mint ahogyan az áruházban árulják. Nagy előnye, hogy egy könnyen összeállítható és gyors sütemény, illetve gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk róla, mivel lisztet nem tartalmaz. Bár ez az édesség nem tartozik elsősorban az olcsó ételek közé, mégis érdemes befektetni a hozzávalókba, hiszen a végeredmény igazán megéri.
Mitől különleges a svéd mandulatorta?
A svéd mandulatorta különösen ízletes azért, mert a tésztája könnyed, a kréme meglehetősen lágy, a mandula pedig igazi finomság. A tésztához mindössze 220 gramm darált mandula, 100 gramm cukor és 4 darab tojásfehérje szükséges. Ezen alapanyagok közül sajnos a mandula ára mindig is elég magas volt. Mivel nem óriási mennyiség kell belőle, bizonyára találunk valamelyik szupermarket polcán akár leárazva is zacskós formában, illetve kis mennyiségben. A krémhez már egy kicsit több hozzávalóra lesz szükségünk: 4 darab tojássárgája, 100 gramm cukor, 1 darab vaníliarúd, 150 gramm vaj, 200 milliliter tej, 2 evőkanál keményítő és a tetejére szeletelt mandula.
A svéd mandulatorta receptje
A svéd mandulatorta elkészítésére bő egy órát számoljunk, előkészítése kb. 20 percet, a sütés további 20 percet vesz igénybe. Ezt követően már csak a sütemény összeállítása marad. A tojásokat kettéválasztjuk, hiszen a fehérjét a tésztához, a sárgáját a krémhez használjuk majd fel. A fehérjéhez fokozatosan adagoljuk a cukrot, így tudjuk kemény habbá verni. Ezután óvatosan belekeverjük a darált mandulát. Előmelegített sütőben 20 perc alatt egy 20 centiméter átmérőjű, kibélelt csatos tortaformában megsütjük. A krémet úgy tudjuk elkészíteni, hogy egy lábosban összekeverjük a tojássárgákat, a cukrot, a keményítőt és a vaníliarúd magjait, majd felöntjük a tejjel. Alacsony lángon folyamatosan kevergetjük, amíg egy sűrű krémet nem kapunk. Ha kihűlt, ehhez adagoljuk fokozatosan a vajat, majd a kész töltelékkel megkenjük a tésztát és az oldalát is. Utolsó simításként egy serpenyőben megpirítjuk a szeletelt mandulát, azzal díszítjük a torta tetejét. Ugye milyen egyszerű? Jó étvágyat kívánunk!